Anjema's ongevraagd advies: II

Ter opvolging van mijn vorige column in de laatste editie van dit blad publiceer ik het tweede deel van een reeks tips aan de aankomende topsquasher. Er is weinig ruimte te verliezen, dus steek ik maar van wal.

1)        Neem sloffen mee.

Ze wegen niks in je koffer. En, in je hotelkamertje je sloffen aan… Dat is toch heerlijk?

 

2)        Doe twee uur voor het slapen je telefoon uit.

Whatsapp, facebook, twitter, instagram: je kunt eindeloos doorgaan, en vooral als je in bed ligt. Verban al die impulsen voor een goede nachtrust. Bovendien is het blauwe licht van je mobieltje niet bevordelijk voor je slaap.

 

3)        Creëer een (ochtend) routine.

Als je de hele wereld rondvliegt en op korte termijn verschillende tijdzones, culturen en locaties aandoet, geeft een routine je wat rust en regelmaat.

 

4)        Sta nooit in de rij.

Blijf rustig zitten met je boekje op het moment dat iedereen op staat om een vliegtuig in te stappen. Je hebt niet voor niets een stoelnummer. Hou alleen de laatste persoon van de rij in de gaten. Je zou zelfs kunnen wachten totdat je naam door de vertrekhal galmt. Tijdens de massificatie van de luchtvaart geeft zo’n oproep net een persoonlijk tintje…

 

5)        Laat je niet meeslepen.

In een toernooi-omgeving met tientallen topsporters is het soms moeilijk je niet te laten beïnvloeden door anderen. Wat zij eten, hoe vaak zij trainen, hoe lang hun warming-up duurt, dat is hún ding. Als jij je bijvoorbeeld goed voelt door minder vaak te trainen dan zij, blijf daar dan bij.

 

6)        Drink geen softdrinks. Eet minder pasta.

Mijn cutting-edge voedingsadvies… Van pasta word je moe en softdrinks…tja, daar zit gewoon helemaal niets goeds in. Een uitgebalanceerd bordje met voor de helft groenten, een kwart koolhydraten en een kwart eiwit doet het beter. En, een biertje is beter dan een cola.

 

7)        Mediteer / Wees waar je bent.

Als je veel toernooien speelt, heb je soms chaotische reisschema’s. Fysiek ben je er, terwijl je mentaal ergens anders zit. Ga tien minuutjes op een stoel zitten, doe je ogen dicht, luister naar de geluiden in je omgeving, voel je gewicht op de stoel, of volg je ademhaling aandachtig. Klinkt zweverig… Nou en?

 

8)        Doe in godsnaam aan yoga!

Squash zorgt ervoor dat elke spier in je lichaam korter en korter wordt. Je bent een tikkende tijdbom, een wandelende blessure. Stretch die spieren. Open die heupen. Vergroot je mobiliteit.

 

9)        Was je handen.

Met name als je in het vliegtuig zit. Je zit met 400 man in een gesloten ruimte waardoor virussen makkelijk over springen. Was je handen zoveel mogelijk en raak je gezicht niet aan.

          

10)      De King.

Zet een plaat van Elvis op. Bij voorkeur disc 2 van “The 50 Greatest Hits”. Spijt krijg je daar niet van. Heeft wellicht een therapeutische werking.

 

11)      Solo Practice!

Sla veel ballen in je eentje. Techniek is niet goed of fout. Jij moet (op elk moment, vanuit elke positie, op elk tempo) de bal kunnen slaan waar jij wil. Niemand kan jou een techniek aanpraten. Jij moet het voelen. Dat doe je zelf.

 

12)      Win lelijk.

Je beste squash laten zien, gebeurt zelden. Vind een manier om te winnen. Het hoeft er niet mooi uit te zien. Het gaat er om dat je een ronde verder komt.

 

13)      Train duurzaam > “Sustainable Professionalism”

Train met een regelmaat en intensiteit die je vol kan houden. Iedereen kan 3 trainingssessies op een dag doen, alleen val je na een tijdje dood neer van (mentale) vermoeidheid. Je hebt er veel meer aan als je iets minder (hard/vaak) traint, maar dat op lange termijn vol kunt houden.

 

14)      Schoenen in je handbagage.

Stop altijd 1 paar squashschoenen in je handbagage. Heb deze les zelf op pijnlijke wijze geleerd. Zie column: midnight in Paris…

 

15)      Moisterize…

Neem een klein tubetje moisterizer mee op lange vluchten. Moet wel door de security kunnen. Op lange termijn gaat je huid naar de Filistijnen door die droge vliegtuiglucht.

 

16)      Praat met vreemden.

Je leven gaat aan je voorbij als je alleen maar naar je telefoon zit je staren en met het thuisfront bezig bent. Geniet van het feit dat je reist! Doe je koptelefoon af en maak een praatje met iemand. Stel vragen. Je weet nooit waar het toe kan leiden.

 

17)      Geniet!

Je carrière is voorbij voordat je het weet.